Logo VWC Beuningen

Voor vrijwilligers

Account vrijwilligers aanmaken

Account vrijwilligers aanmaken

Om op de klussen in de vacaturebank te kunnen reageren, heb je een account nodig. Zo kunnen organisaties contact met jou opnemen als je reageert op een vrijwilligersvacature. Ook kun je met je account jouw favoriete klussen opslaan, een zoekprofiel aanmaken en overzichtelijk zien op welke klussen je hebt gereageerd.

Vrijwilligerswerk en onkostenvergoeding

Vrijwilligerswerk en onkostenvergoeding

Organisaties zijn niet verplicht een onkostenvergoeding te betalen. Organisaties die dat wél doen, vergoeden de werkelijk gemaakte kosten (bijvoorbeeld reiskosten) of geven een (vaste) vergoeding per dagdeel. Hiervan betaal je ook eventuele reiskosten. Er zijn wettelijke regels voor het ontvangen van een vergoeding naast betaald werk of uitkering.

Vrijwilligerswerk en verzekering

Vrijwilligerswerk en verzekering

Het is belangrijk dat je tijdens het vrijwilligerswerk verzekerd bent. De meeste organisaties hebben voor hun vrijwilligers een WA-verzekering afgesloten. De gemeente Beuningen heeft een collectieve verzekering bij Centraal Beheer de VNG Vrijwilligersverzekering afgesloten. De verzekering is bedoeld voor vrijwilligers en mantelzorgers die tijdens het vrijwilligerswerk een ongeval overkomt of die tijdens het vrijwilligerswerk schade toebrengen aan derden. afgesloten voor alle Beuningse vrijwilligers, ongeacht waar zij vrijwilligerswerk doen. Deze verzekering is een aanvulling op je eigen verzekering, dus voor risico's die niet door je aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering vergoed worden.

Vrijwilligerswerk en uitkering

Vrijwilligerswerk en uitkering

Als je een uitkering ontvangt mag je in principe vrijwilligerswerk doen. Je hebt wel toestemming nodig van je uitkeringsinstantie. Neem dus altijd contact op met je consulent om problemen achteraf te voorkomen. Voor het werken met vrijwilligers met een uitkering via het UWV gelden bepaalde regels.

Focustest

Wil je ontdekken welk type vrijwilliger jij bent? Maak eens via de website van Caleidoscoop Heerenveen de 'focustest vrijwilligerswerk' die het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) ontwikkelde!

Vrijwilligerstest

Korte test door de vrijwilligers centrale in Amsterdam voor iedereen die erover denkt om vrijwilligerswerk te gaan doen. Binnen één minuut weet je wat voor soort vrijwilliger jij bent en welk vrijwilligerswerk bij jou past.

Ontdek jouw vrijwilligerswerk

Wil je graag het verschil maken, maar weet je nog niet hoe of wat? Ontdek met deze test van NL voorelkaar welke impact type je bent, welk vrijwilligerswerk daarbij past én welke activiteiten er nu in jouw buurt zijn die hierbij passen.

Vrijwilligerspool

Vrijwilligerspool

Kun je nog geen geschikte vacature vinden? Meld je dan aan bij de vrijwilligerspool! Heb je een speciale wens voor het soort vrijwilligerswerk dat je wilt doen? Of wil je dat organisaties jou sneller kunnen vinden? Dan is de vrijwilligerspool de plek om je profiel te laten zien. Vermeld je interesses, je vaardigheden en in welke regio je aan de slag wilt. Treft een organisatie jou in de pool? Dan ontvang je een bericht om te kijken of jullie een match zijn. Tip: voeg een profielfoto toe, dat vergroot je kans op een match!

1 op 1 hulp

1 op 1 hulp

Wil je helpen? Fijn! Heb je hulp nodig? Durf te vragen! Veel mensen willen een ander graag een handje helpen. Bijvoorbeeld met burenhulp, zoals boodschappen doen, de tuin bijhouden of kleine klusjes voor iemand fixen. Je kunt ook maatje of buddy worden van een cliënt bij een zorginstelling. Via deze website wordt de hulpvrager en degene die hulp wilt bieden bij elkaar gebracht, 1 op 1 hulp.

Rechten en plichten als vrijwilliger

Rechten en plichten als vrijwilliger

Een organisatie verwacht bepaalde vaardigheden. En rekent erop dat je afspraken nakomt. Maar als vrijwilliger heb je ook rechten. Bijvoorbeeld op begeleiding en bijscholing. Wettelijk is hier weinig voor geregeld. Het is dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Een vrijwilligersovereenkomst hoeft niet per se, maar zorgt er wel voor dat afspraken duidelijk zijn. Bekijk hieronder een model vrijwilligersovereenkomst.

Aan de slag als vrijwilliger

Aan de slag als vrijwilliger

Als je een leuke vrijwilligersbaan hebt gezien in onze vacaturebank, dan kun je via de knop ‘Reageer op deze vacature’ meteen een reactie sturen naar de desbetreffende organisatie. De organisatie zal dan contact met je opnemen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.